Op vakantie of op reis, dan eerst goed plannen

Als je hebt besloten om op vakantie te gaan of een reis te gaan maken. Of dat nu dichtbij is of ver weg, zon vakantie, hotel, of op een vakantiepark of camping, voor een paar weken of maanden of langer. Voor elke reis is het belangrijk om een planning te maken. Maar een reis plannen begint met de volgende vragen. Waar wil je heen, wanneer en voor hoe lang? Ga je alleen of reis je toch samen, met de hele familie, met of zonder kinderen? Allemaal dingen waar je over na moet denken voordat je een vliegticket boekt.

Op het moment dat je besluit op vakantie te gaan of te gaan reizen, heb je (on)bewust al een voorkeur voor een bepaald continent of bepaalde landen. Dit kan omdat je er leuke ervaringen over hebt gehoord of omdat je er ‘gewoon’ een goed gevoel bij hebt. Maak vanuit die gedachte een top vijf van landen, steden of specifieke wensen zoals het bezoeken van nationale parken, musea, bezienswaardigheden of festivals. Dit lijstje kun je natuurlijk altijd aanpassen of aanvullen. Het gaat er om dat je een uitgangspunt hebt en vanuit hier verder gaat kijken.

Wanneer?

Met deze top vijf kan je gaan kijken naar de beste reistijd voor deze bestemmingen. Voor de meeste onder ons in juli augustus (kinder vakantie) Maar ben je niet gebonden aan tijd, houd er rekening mee dat er in de tropische gebieden, landen die op en rondom de evenaar liggen zoals Indonesië en Costa Rica, een droogseizoen en regen-seizoen is. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het op het noordelijk halfrond vanaf mei t/m oktober zomer is, zoals in de Verenigde Staten en Canada. Op het zuidelijk halfrond is het zomer vanaf november t/m april, zoals in Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoe lang?

Hoe lang je gaat reizen, hangt af van je vakantie dagen en/of reislijst(je) en/of budget. 1 week, 2 weken, 3 weken. Voor een wereldreis heb je toch minimaal een reisperiode van 2 tot 3 maanden, maar langer kan natuurlijk altijd. Mocht je de tijd hebben, reis dan over land. Je zult zien dat je hierdoor écht een goede indruk van een land krijgt en hoe het dagelijks leven van de lokale bevolking eruit ziet. Mocht je niet beschikken over zoveel tijd dan kun je uiteraard met het vliegtuig grote afstanden overbruggen en hiermee je reistijd aanzienlijk verkorten.

kosten en budget

Kosten en budget zijn een belangrijk onderdeel van je vakantie of reisplannen. Om te voorkomen dat je ineens voor verrassingen komt te staan, hou goed overzicht van kosten waar je in ieder geval rekening mee moet houden. Voor veel landen buiten Europa heb je visums nodig of is vaccinatie nodig, vergeet niet je goed te verzekeren.